Svalbard i mørketid – Historien bak bildet

Datoen er 20. Februar 2010, og jeg er på vinterferie i Longyearbyen på Svalbard. Strengt tatt er det ikke lenger mørketid. For fire dager siden var den over, men fortsatt er store deler av døgnet fylt med mørke.

På kveldstid er det stille i byen. Man kan ofte se lyset av snøscootere som kjører opp eller ned Longyearbreen, som ruver over byen oppe i dalen. En av kveldene bestemmer jeg meg for å dra ut og ta bilder oppe på breen. Klokken nærmer seg midnatt når jeg pakker ned kamera, stativ og rifle, og setter meg på snøscooteren.

Turen går i rolig tempo langs de opplyste gatene i Longyearbyen, før veien etter kort tid stopper oppe i ”nybyen”. På bildet kan du se nybyen lengst til høyre oppe i dalen. Derfra går scooterløypa videre langs et elveleie. Etter en humpete kjøretur stopper jeg scooteren midt oppe på Longyearbreen,

Når jeg skrur av motoren blir det med ett helt stille. Ikke en sjel er å se denne kvelden. Det er en spesiell følelse å stå der oppe helt alene, nyte stillheten og synet av Longyearbyen langt nede i dalen, og vite at i hvilken som helst retning er det ikke stort annet enn ødemark. Jeg monterer stativet og setter i gang med å fotografere. Jeg forsøker å følge med på hva som skjer rundt meg selv om jeg blir opphengt i fotograferingen. Selv om det skjer relativt sjelden hender det at isbjørner beveger seg nært byen.

Jeg holder på i rundt en time før jeg pakker sammen utstyret og godt fornøyd vender snuten hjemover igjen. Det er alltid spennende å komme tilbake og se om bildene ble like bra som det så ut til på den lille skjermen på kameraet. Denne gangen ble de det.

For de interesserte er bildet er et panorama satt sammen av flere bilder i høydeformat. Bildet er tatt med en Canon 5D mark II med et Sigma 50mm F 1.4-objektiv. 13 sekunders lukkertid, blender f 2.8, iso 800.

Fotografen sitter på snøscooteren og nyter utsikten.
Svalbard i mørketid
Svalbard i mørketid

Kjøp bildet

Bilder du har sett på

Du har ikke sett noen bilder ennå.

Bildekategorier

Veggbilder.no