Farger på arbeidsplassen kan bedre moralen

For deg som har ansvar for innredning og dekorasjon av kontorlokaler, kan det å ta hensyn til fargevalg være viktigere enn du kanskje tror. Studier viser nemlig at farger kan påvirke atferden vår, og til og med utløse følelser.

Selv om responsen vår på farger er subjektiv, viser vitenskapen oss at det er mulig å forutsi hvordan mennesker reagerer på forskjellige farger. Med denne forståelsen i bakhånd, kan man utnytte farger i innredningen for å tilrettelegge for effektivitet og trivsel.

Med andre ord: Om du ønsker god arbeidsmoral og effektive ansatte, er riktig fargebruk i aller høyeste grad relevant.

Kultur og assosiasjoner spiller inn

Ifølge forskning har vi mennesker trolig ikke noen medfødt reaksjon på det å bli eksponert for bestemte farger. Det er imidlertid mye som tyder på at følelsene eller humøret man får av ulike farger i stor grad handler om kultur og hva vi assosierer med de forskjellige fargene.

En farge kan for eksempel assosieres med ting vi kjenner fra naturen eller omgivelsene for øvrig, og føre til at vi opparbeider et inntrykk av hva de kommuniserer.

Mange forbinder for eksempel rødt med lidenskap eller sinne, mens grønt forbindes med natur og skog. Gult vekker ofte en følelse av glede (kanskje fordi fargen minner om sol?), mens blått gjerne er kjent for å ha en beroligende effekt. 

Ikke bare farger spiller inn – nyanser er vel så viktige

Når du skal vurdere ulike farger på arbeidsplassen, er det ikke bare selve fargen du bør ta hensyn til. Farger kan være både klare og duse, noe som kan ha innvirkning på hvilket uttrykk de skaper.

Ofte sies det at farger med høy intensitet har en stimulerende effekt, mens duse farger med lav intensitet er beroligende. De forskjellige fargenyansene vil kunne sende forskjellige signaler til hjernen din.

Hvilke farger bør du ha på arbeidsplassen?

Når du skal velge ut interiør til arbeidsplassen – enten det er snakk om kontorstoler, veggbilder eller andre ting – er det lurt å tenke over hvilke farger som skal vektlegges. La oss se nærmere på hvordan de ulike fargene kan påvirke bedriftens ansatte!

Blått: Effektivitet, tillit, flyt og redusert stressnivå

Blå er blant fargene flest oppgir som sin favorittfarge (omtrent 6 av 10!). Og akkurat det er kanskje ikke så rart, for blått blir nemlig assosiert med både tillit, logikk, effektivitet og god kommunikasjon.

Det å implementere blått på arbeidsplassen, er kjent for å kunne skape en mindre stressende atmosfære. Fargen kan skape ro og følelsen av god flyt, og ikke minst – bedre prestasjoner blant ansatte. 

Bruk gjerne fargen flittig i kontorarealer der det kreves mye konsentrasjon eller fokus blant de ansatte.

Rødt: Varm og dominerende

Rød er en farge som kan betraktes som både dominerende og varslende. Fargen kan imidlertid også assosieres med kraft, kjærlighet, varme og lidenskap. Rødt kan ifølge enkelte bidra til økt adrenalinproduksjon.

Siden fargen er nokså dominerende, kan du med fordel være forsiktig med å bruke den for mye på arbeidsplassen. Fargen er likevel en super kontrastfarge, og kan være ypperlig å bruke på arbeidsplasser med mye fysisk arbeid.

Noen skal ha det til at rødt bedrer evnen til å løse detaljorienterte oppgaver. Kanskje dette er grunnen til at mange kontorstoler er nettopp røde?

Gult: Optimisme, positivitet og kreativitet

Gul er en farge mange mennesker forbinder med både optimisme, glede og håp. Fargen kan stimulere til kreativitet, positive følelser og vennlighet, ifølge enkelte interiøreksperter. Om du ønsker at ansatte skal være kreative og positive, kan gult gjerne gå igjen i interiøret.

Med et bilde med gule detaljer på veggene og gule kontorstoler, kan kontorlokalet dessuten få et stilfullt og lekkert uttrykk.

Grønt: Harmonisk, balansert og naturlig

For de aller fleste gir fargen grønn assosiasjoner til naturen. Fargen er veldig behagelig å se på, og vil for mange bidra til både fysisk og mental ro. Mange forbinder gjerne grønt med fjell og skog, noe som igjen gir direkte assosiasjoner til avkobling og ro.

Det sies at grønn er en farge som kan være effektiv dersom man ønsker å forhindre stress, anspenthet eller nervøsitet. Implementer gjerne fargen på arbeidsplassen dersom du vil gi de ansatte rom for ro – enten det er ved hjelp av bilder, planter eller møbler.

Oransje: Komfortabel, morsom og lun

Oransje er en farge som består av både rødt og gult, og den er kjent for å kunne skape en komfortabel og lun atmosfære. Fargen assosieres gjerne med solnedgang, appelsiner eller blomster, så vi er ikke overrasket av at mange også blir glad av fargen.

Dette er en deilig og morsom farge som kan passe perfekt inn i de sosiale sonene på arbeidsplassen – enten det er i kantiner eller på møterom.

Hva med grått og hvitt?

Blant fargene vi oftest finner på norske arbeidsplasser, er hvitt og grått. Disse fargene blir ofte ansett som de «tryggeste» valgene, siden de hverken stikker seg ut eller krasjer med andre farger. 

Men på tross av at hvitt og grått (og svart for den saks skyld) er trygge farger, blir de også oppfattet som nokså kjedelige og stramme av mange. Hvitt og grått er farger som kanskje ikke er til irritasjon, men samtidig er de heller ikke til inspirasjon. 

Kan farger på arbeidsplassen bedre moralen?

Dersom du ønsker at ansatte på arbeidsplassen skal ha god arbeidsmoral, gjelder det å tilrettelegge for kreativitet, avslapning, komfort og god arbeidsflyt. Ved hjelp av farger som gult, grønt, oransje og blått kan du tilrettelegge for nettopp dette.

Våg å prøve deg frem, og husk at det er fullt mulig å kombinere flere farger.

Hvordan gjøre arbeidsplassen mer fargerik?

Dersom du ønsker god arbeidsmoral og effektive ansatte på arbeidsplassen, kan det være nyttig å ta i bruk farger. Det finnes mange måter å gjøre dette på. Du kan alltids male veggene, men enda enklere er det kanskje å implementere farger i interiøret.

Veggbilder.no har et stort utvalg av bilder i mange lekre farger. Hos oss kan du enkelt finne bilder sortert etter farger, enten du er på utkikk etter blått, grønt, gult, oransje eller andre farger. 

Bestill bilder som kan bidra til at arbeidsplassen blir både inspirerende og hyggelig!

Spørsmål? 

Se egen informasjon om veggbilder til bedrift og offentlig, og ta gjerne kontakt med oss.

Kom i gang og utforsk bildene

Se på bildekategorier for å finne bilder innen det temaet dere ønsker, se på bilder i spesifikke bildeformater eller farger.

Bilder du har sett på

Du har ikke sett noen bilder ennå.

Bildekategorier

Veggbilder.no