Hvordan henge opp bilder på veggen

Her er våre beste tips for å planlegge, plassere og henge opp veggbilder.

Plassering av bilder på veggen

Merk opp veggen på gulvet

Hvis du har plass, avmerk et område på gulvet med maskeringstape, som tilsvarer størrelsen på veggen. Gå opp på en krakk og se for deg at du ser bort på veggen.

Maskeringstape på veggen

Har du dårligere plass på gulvet, prøv å merke av ytterkanten av bildet på veggen, for å få et inntrykk av plassering ift andre elementer. Kan du Photoshop eller noe annet bildebehandlingsprogram? Ta et bilde av veggen og lim inn det nye bildet (du kan høyreklikke og kopiere bildene på produktsiden), og så skalerer du størrelsen til ca riktig dimensjon.

Heng bildene i øyehøyde -og ikke for høyt

Heng bilder slik at du ser ca midt på de, dvs. avstand fra gulv til midt på bildet kan være rundt 170cm. Hvis noen i huset er 210cm på strømpelesten anbefaler vi at vedkommende godtar at han/hun må se litt ned på bildet.

Beregn riktig avstand til annet interiør

Ikke heng bildene for tett inntil sofaer og lignende, plasser bildene ca 30cm over en sofa eller andre deler av interiøret.

Bruk det gylne snitt for å plassere bildet

Dette er litt mer tidkrevende, du må regne litt på det først, men fordelen er at avstandene faktisk er relatert til størrelsen på bildet og ikke en generisk regel. Det gylne snitt er basert på naturens egen formel og føles intuitivt harmonisk og riktig. PS. Når man deler opp bilder i tre soner er dette bare en forenkling/avrunding av det gylne snitt.

1. Mål bildets høyde i cm.
2. Multipliser bildets høyde med 0,382.
3. Ta 140cm ( som vi bruker som et utgangspunkt for senterhøyden ) og trekk fra tallet du kom frem til i steg 2.
4. Du er i mål! Det tallet du har nå er avstanden fra gulvet til underkant av bildet.
Du kan også bruke samme oppskrift for å sette avstand horisontal til for eksempel en vegg.

Opphenging av veggbilder i forhold til hverandre

Velge ett stort eller flere mindre bilder

Ett stort bilde alene på veggen kan gi et rent og tøft utseende på rommet. I tillegg vil et stort enkeltstående bilde prege rommet og gi inntrykk av at rommet er større enn det er.

Plassere flere bilder på samme vegg

Heng bildene på linje i overkant, underkant eller senter

Har du to eller flere bilder på én vegg, heng de sammen slik at de er visuelt gruppert. Det vil si at det er mindre luft mellom bildene enn det er luft mot gulv, tak og vegger. Heng bildene på en imaginær linje, det vil si at de henger på linje i overkant, i underkant eller midt på. I praksis betyr det en midtlinje rundt 170cm fra gulvet til midt på for hvert bilde, en felles bunnlinje (heng opp det første bildet og finn en felles avstand fra gulvet som kan brukes på alle bildene eller topplinje (tilsvarende som for bunnlinje, finn en avstand som fungerer for alle bildene).

To like høye landskapsformat bilder vil du henge slik at de har en rett linje i både underkant og overkant. Ett landskapsbilde og ett bilde i høydeformat kan du heller sentrere i forhold til midten/senter på begge bilder.

Avstand mellom bildene

Hvis mer enn to bilder, prøv å bruk samme avstanden mellom alle bildene, fra minimum 2cm og oppover. Større bilder = større avstand. Kombiner gjerne forskjellige formater og størrelser på samme veggen. Tenk på tetris spillet, og finn plasseringskombinasjoner som passer for akkurat de bildene du har uten å få store glippeområder. Ved mange bilder, se for deg at det skal være en rett rektangulær ramme i ytterkant av bildene.

Balanse og harmoni

Det er viktig å skape balanse og harmoni på veggen. Hvis du skal ha to bilder på én vegg, prøv å velge to bilder som har omtrent samme visuelle tyngde. Her snakker vi ikke om antall kilo bilde.. men størrelse og motiv. Ett lyst sort-hvitt bilde og ett mørkt sort-hvitt bilde (i samme størrelse) vil i utgangspunktet skape en ubalanse på veggen. Noen ganger kan en slik ubalanse skape en interessant spenning og fungere veldig bra, men som grunnregel er det noe man bør unngå.

Nye kategorier for arkitektur og undergrunnsbilder

Nå finner du alle arkitekturbilder her, og alle undergrunnsbilder her.

Bilder du har sett på

Du har ikke sett noen bilder ennå.

Bildekategorier