Feste bildene på veggen

OBS. Selv om vi her deler vår kunnskap og erfaring, kan vi ikke garantere at våre råd er 100% korrekt eller stemmer for dine vegger. Og vi kan naturligvis ikke holdes ansvarlig for følger ved bruk av denne informasjonen, så bruk eller rådfør deg aller helst med fagfolk (snekker feks.) før du henger tunge ting i veggen – spesielt der det mennesker eller dyr oppholder seg under eller nær avstand.

Hvordan feste små og store bilder i veggen

Finn ut hva slags vegg du har. Veggtypen bestemmer hvor lett det er å henge noe på veggen, uten at det faller ned. Bildene våre er ikke veldig tunge, og kravene til feste er dermed langt mindre enn hvis du skulle henge opp et kjøkkenskap med mange titalls kilo belastning.

Mål opp hvor du skal feste skruene. Til de minste lerretsbildene klarer du deg med 1 skrue, men ellers bør du ha 2 i veggen, og da blir det veldig viktig at de får riktig avstand (mål avstanden ift opphengsplassering på bildet) og at de to skruene er vannrett i forhold til hverandre slik at bildet henger helt rett. Du kan som regel måle så det blir identisk avstand fra tak til skruehull, så lenge taket ikke er veldig ute av vater.

Redd for om veggen din tåler vekten av et bilde?

Det trenger du som regel ikke å være. Men du må selvfølgelig bruke riktig skruer og, avhengig av veggtype, plugger i veggen. De store bildene vi selger er nok ikke så tunge som du tror, og et bilde henger tett inntill veggen. Det betyr at selv om du har løs murpuss i veggen og det er lett å røske ut en skrue så vil vekten av et bilde virke nesten kun nedover, og ikke dra skruen/pluggen ut av veggen. Det finnes løsninger for alle vanlige vegger. Spør på verktøybutikken, Jernia, Clas Ohlson, byggevarehus el.l. hvor du også får kjøpt skruer, plugger og verktøy.

Henge opp bilder på gipsvegg

Du trenger: Gipsanker i riktig lengde ift gipsplatens tykkelse, eller gipsplugg. Drill med bor i samme dimensjon som gipsanker eller kun riktig skruebits hvis du skal bruke gipsplugg. Gipsanker sitter bedre, men er mer komplisert. Enda bedre og langt enklere: en treskrue i passe lengde som du skrur rett inn i en stender (altså en stående trebjelke bak gipsveggen som gipsplatene er festet i).

Slik henger du på stendere: For gipsvegger er det aller beste å skru en vanlig treskrue inn i stenderne (de vertikale trestolpene som gipsplatene er skrudd inn i). Har du en stendersøker for hånden? Sansynligvis ikke. Da bruker du bare en liten magnet og dra forsiktig frem og tilbake, opp og ned, på veggen til den finner en gipsskrue. Har du først funnet én skrue så finner du fort flere (over og under) og da vet du ca hvor midt på stenderen er. Det er/skal alltid være 60cm fra midten på en stender til midt på neste stender. Så er det bare å skru en treskrue gjennom gipsen og inn i stenderen, du merker fort om du har bommet for da er det plutselig ikke noe motstand. Hvis du ikke kan henge opp i stender bruker du gipsskrue eller gipsplugg

Utenfor stendere: Hvis ikke det passer i forhold til plasseringen så bruker du gipsskruer. Dette er et spesialprodukt som finner i flere varianter. Den enkleste å bruke, som også tåler mye vekt, er en gipsplugg som består av en ekstremt grovt gjenget skrue som du skrur inn med batteridrillen og som du så skrur inn en medfølgende vanligs skrue inn i. Dette har de på bl.a. Clas Ohlson. Alternativet tåler enda mer og kalles for et gipsanker. Gipsankere må være riktig dimensjon ift tykkelsen på gipsen (de finnes også for doble gipsplater), fordi det er metalspiler som presses ut og hekter fast på baksiden av veggen.

Potensielle utfordringer: Elektriske ledninger kan ligge rett bak gipsplaten, og du vil definitivt ikke skru en skrue eller borre inn i en strømførende ledning. Stenderfinnere finner også ledninger. Ledninger ligger som regel logisk ift at de går korteste veien mellom en bryter og en lampe f.eks.
Hvis du har en mur eller betongvegg som er kledd inn med gips, må du følge oppskriften for betong og murvegg

Henge opp bilder på trevegg

På trevegger må du fortsatt huske på at det kan ligge ledninger inne i veggen, så bruk helst en stenderfinner, men utover det bruker du bare vanlige treskruer, enkelt og greit.

Henge opp bilder på betong eller murvegg

Du trenger: Skruer med tilhørende plastplugger (svært viktig at disse hører sammen ift dimensjon) til mur, murbor i samme diameter som plastpluggene, slagdrill/drill.
Slik gjør du: Drill kan fungere hvis det er løsere murpuss el.l., men som regel må man bruke en slagdrill for å slå og bore seg inn i betongen som kan være svært hard. Hullet skal bli så dypt at alt av skruen som skal inn i veggen får plass. Legg skruen ved siden av boret og fest en liten tapebit på boret så ser du når du har boret dypt nok. Dytt boret litt inn og ut underveis så du drar ut murstøvet fra hullet. Når hullet er klar er det viktig å få pirket ut alt murstøv, før du dytter og forsiktig banker inn plastpluggen. Så bruker du en vanlig drill eller skrutrekker til å skru inn skruen så det er igjen en passe lengde å henge bildet på.

Potensielle utfordringer: Løs murpuss er som regel bare ytterste centimeter, så bor dypt nok får du bra feste. Du kan treffe på steiner i betongen som er ekstremt harde, da er det ifte letteste å sparkle igjen første forsøk og flytte hullet et par cm. Murstein er hard å borre i, du merker det og det kommer rødt støv ut av hullet, men da sitter pluggen og skruen bra også.

Bilder du har sett på

Du har ikke sett noen bilder ennå.

Bildekategorier